We vreate beautiful smiles

Pedodontia

Pedodontia - numita si stomatologie pediatrica, este specialitatea stomatologica limitata de varsta, care desfasoara masuri de preventie terapeutice pentru copii si adolescenti.

Stomatologia pediatrica numită și pedodonție se ocupă cu prevenirea și tratarea afecțiunior dinților de lapte și a dinților permanenți tineri. Pedodontia este o ramura speciala a stomatologiei pe de-o parte datorita particularitatilor dintilor de lapte si a dintilor definitivi tineri iar pe de alta parta datorita abilitatilor deosebite de care medicii stomatologi trebuie sa dea dovada in tratarea, comunicarea si relationarea cu copilasii.

Dintii permanenti apar in jurul varstei de 6 ani, incepand cu molarii si incisivii din partea inferioara a cavitatii bucale. Acest proces continua pana in jurul varstei de 21 de ani.

Este bine sa familiarizati copiii inca de timpuriu cu vizitele la medicul stomatolog, care va incerca prin joaca sa-l deprinda cu tehica de periaj corespunzatoare varstei lui, ii va putea castiga increderea si-l va putea astfel monitoriza corespunzator. Cu toate acestea, rolul principal in educarea sanatatii orale a copilului mic revine in cea mai mare parte parintilor, deoarece igiena efectuata regulat si constiincios acasa ii va crea deprinderi sanatoase pentru toata viata.

Tratamentele dintilor copiilor sunt esentiale deoarece pierderea precoce a dintilor temporari (de lapte) poate provoca diverse complicatii de eruptie ale dintilor definitivi, cu repercursiuni in viata adulta. De aceea, tratamentul precoce al oricaror afectiuni este extrem de important, ca si folosirea unor metode moderne care previn aparitia cariilor la varste fragede.

Dintre serviciile de stomatologie la copii cel mai des folosit este periajul dentar. Acesta este facut in principal la fiecare 6 luni. Uneori este nevoie de folosirea aparatului de detartraj.

Din cauza unei alimentatii bazate pe produse cu o textura moale care nu permite autocuratare eficenta si a unui periaj facut doar de copil, placa bacteriana se mineralizeaza si devine tartru. Este din ce in ce mai des intalnita prezenta tartrului la varste sub 6 ani.

Cu ajutorul unui aparat de air flow putem indeparta coloratii exogene (depuneri negre pe dinti).

In pedodontie cel mai des tratament folosit este curatarea cariilor si oburarea (plombarea) dintilor. Aceasta manopera se poate face prin mai multe tehnici (cu freze, cu laser, manual cu instrumente speciale) in functie de gradul de cooperare al copilui si de gradul de afectare a structurilor dintilor.

Alta manopera din gama de stomatologie la copii este reprezentata de sigilarea dintilor la copii la copii. Aceasta este non-invaziva, presupune curatarea prin periaj a unei suprafete ocluzale ( cea pe care se musca) a unui dinte fara carie si umplere zonelor retentive cu o rasina foarte fluida care se intareste cu ajutorul unei lampi speciale.

In cadrul vizitei in clinica noastra, parintele are ocazia sa primeasca informatii pretioase despre:

  •  Alimentatie (din punct de vedere al preventiei cariilor)
  •  Metode de ingrijire a dintilor acasa (tip de periuta, pasta, accesorii- ata dentara/dus bucal)
  •  Simptome ale eruptiei dentare, metode de ameliorare a efectelor lor
  •  Suplimente alimentare
  •  Obiceiuri vicioase (folosirea suzetei, sugerea degetului)
  •  Masuri de prim ajutor de traumatisme la nivel oral
before after

Aleea Sanatatii, nr. 1

Timisoara, Romania

0721 216 321

Contacteaza-ne!

C.N.A.S

Asigurare

URGENTE

NON-STOP